Anlık Bildirim

Forumdaki şikayetlere göre e-ticaret sitelerine ceza kesilecek

Ticaret Bakanlığı’nın yeni düzenlemesine göre online satışı yapılan bir ürün veya e-ticaret sitesi hakkında Forum DonanımHaber’deki şikayetler incelenip ceza kesilebilecek.

Forumdaki şikayetlere göre e-ticaret sitelerine ceza kesilecek Tam Boyutta Gör

Ticaret Bakanlığı, e-ticaret sitelerine yeni bir düzenleme getiriyor. Düzenlemenin taslak versiyonu kamuoyunun ve sektör yetkililerinin görüşlerine açıldı. Gelecek talepler üzerine bazı maddeler çıkarılabilir veya eklenebilir. Değişiklikler yapıldıktan sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Bu haberde yer alan bilgilerin tamamı taslak düzenlemeye ait.

Forumdaki şikayetler taranacak ve ceza kesilecek

Taslak maddelere göre online satışları denetlemek için denetim sistemi kurulacak. Şikayet olmasa bile tüketicinin mağdur edildiği, ürünlerin kusurlu olduğu durumlar tespit edilip izlenecek. Moda ve trendler, internet forumları, tüketici şikayetleri, gelecekte elektronik ticarette popüler ve riskli olabilecek alanlar da sistem üzerinden tespit edilip izlenecek. Buna göre örneğin Forum DonanımHaber’de bir satıcı veya ürün hakkın bol şikayet olması halinde bakanlığa resmi şikayet bildirimi yapılmamış olsa bile ilgili kurumlar durumu inceleyecek ve ceza kesebilecek.

Yetkili denetim kuruluşları internette satılan ürünleri tüketici gibi satın alıp denetim yapacak. Ürünler incelendikten sonra gerekirse yasaklanacak. Denetim kurumları, sakıncalı olduğunu tespit ettiği ürünlerin satışını durdurmak için uyarıda bulunabilecek. BTK’ya başvurup içeriğe erişim engeli getirtebilecek.

E-ticaret pazar yerleri (Trendyol, n11, Hepsiburada vb.) platformda satılan ürünlerin içeriğini kontrol etmek,  güvenli olup olmadığını araştırmakla yükümlü olmayacak. Satıcı yükümlü olacak. Pazar yerleri, uygunsuz bir ürünün satıldığını tespit etmesi halinde bu ürüne ulaşımı kendisi engelleyebilecek.

İnternet ya da telefondan satış yapan imalatçı, bir yetkili temsilci görevlendirecek. Yetkili temsilci, talep doğrultusunda, ürünün uygunluğunu gösteren gerekli bilgi ve belgeleri denetim kuruluşuna sunacak, riskli ürünü tespit etmesi halinde bildirim yapacak. Temsilcinin ismi, unvanı, açık adresi, iletişim bilgileri, ürünün üzerinde, ambalajında, kolisinde veya gönderilecek belgede yer alacak.

Türkiye’ye gönderim yapan ve TL ile satış yapan yabancı alışveriş sitelerinin (Aliexpress vb.) Türkiye’de kurulu işletmesi yoksa, ürünleri elinde bulunduran Türkiye’de yerleşik bir hizmet sağlayıcısı olması istenecek. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Editörün Seçimi Yorum
Şükür bizi kazıklamaya çalışan sözde dümencileri gerçekten şikayet edebileceğimiz bir sistem geliyor İnşallah anlatıldığı gibi uygulanır
Yorumu gör »
Dinocan Gökçek
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
12271 kez okundu.
86 kişi, toplam 89 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
e-ticaret, online satış ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim