Anlık Bildirim

iPhone X bazı kullanıcılarda baş ağrısı ve göz yorgunluğuna neden olmaya başladı

iPhone X'deki Darbe Genişlik Modülasyonu (PWM), bazı müşterilerin baş ağrısı ve göz yorgunluğu gibi sağlık sorunları yaşamaya başlamasına neden oldu. Peki ekranın titremesine yol açan PWM nedir?
Apple iPhone X, ekranın parlaklık seviyesine bağlı olarak değişken frekanslarda titremesine neden olan Darbe Genişlik Modülasyonu (PWM) uygulaması nedeniyle, bazı müşterilerde baş ağrılarısı ve göz yorgunluğuna neden olmaya başladı.
PWM bir süredir hassas kullanıcıların benzer sorunlar yaşamasına neden olsa da, iPhone X sahipleri göz yorgunluğu, baş ağrısı ve gözlerde zonklama gibi sorunlardan ilk kez şikayetçi oluyorlar.
Reddit'teki bir gönderide bu teknolojiye sahip iPhone X ve olmayan iPhone 8 Plus arasındaki farkı gösteren iki video (haberin en altında) yayınlandı. Kullanıcılar Apple'ın erişebilirlik ayarlarına PWM'nin kapatılmasına izin verecek bir seçenek eklemesini istiyor.
Yayınlanan gönderide "iPhone X, insan gözünün anlayamayacağı bir şekilde çok fazla titriyor ancak bazı kullanıcılar için bu agresif ve sürekli olarak değişen titreşim bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Gözle fark edilsin ya da edilmesin bu durum özellikle de günlük kullanım saatleri düşünüldüğünde gözler için ideal değil" ifadeleri yer alyor.
Teknik olarak PWM'nin uygulanması donanım seviyesinde gerçekleşirken Apple tamamen kapatma seçeneği sunamasa bile şirket en azından LED karartma ayarını daha denetlenebilir hale çevirerek kullanıcıların bu tür sağlık problemleri yaşamasına neden olan etkilerini azaltabilir.

PWM, MacBook Pro'da da sorunlara neden oluyor

Tüketicilerin sadece iPhone X'de bu şikayetleri yaşamadıklarını belirtelim. Darbe Genişlik Modülasyonu (PWM) esasında 2008 yılından bu yana Apple müşterileri için sorun yaratmaya devam ediyor.
Apple'ın destek forumlarındaki 164 sayfalık bir başlık altında, MacBook Pro'nun 15 veya 20 dakika gibi kısa süreli kullanımlardan sonra bile baş ağrısı ve göz yorgunluğuna neden olduğu tartışılıyor.
Kullanıcılardan birinin ise yaşadığı problemi şu ifadelerle anlattığını görüyoruz: "4 Kasım'da yeni bir MacBook Pro aldım ve 5. kullanımımın 10. dakikasından sonra şiddetli mide bulantısı semptomları yaşamaya başladım. 30 dakika içinde ise gözlerim acımaya başladı. Kullanmaya devam edemedim".

PWM nedir? Neden sağlık sorunlarına neden olur?

Öncelikle sadece birkaç müşterinin baş ağrısı, göz yorgunluğu ve benzeri belirtilerden şikayetçi olduğunu belirtelim. Çünkü normalde gözler PWM'nin ürettiği ekran titreşimini algılamaz.
Kısaca anlatmak gerekirse Darbe Genişlik Modülasyonu (PWM) analog gerilimi, dijital bir uygulamayla taklit etmek ve öncelikli olarak ekran ışığını karartmak için kullanılıyor.
Söz konusu titreşim, frekansı ölçmek, parlaklığı hesaplamak ve ekranı karartmak gibi karmaşık bir sürecin parçası olarak kullanılır ve normalde insan gözü tarafından fark edilmemesi beklenir. Bununla birlikte daha hassas kişiler bu titreşimi algılarlar ki bu da baş ağrısı ve göz yorgunluğuna neden olur.

PWM, root'lu Android cihazlarda kapatılabiliyor

Cihazlarının parlaklığının otomatik ayarlanması için PWM teknolojisini kullanan tek şirket Apple değil. Samsung Galaxy S serisi ve Google Pixel gibi diğer cihazlarda da benzer sorunlar yaşanıyor. Ancak Android telefonlarda cihazı root'ladıktan sonra yazılım seviyesinde PWM'yi devre dışı bırakmak mümkün.
Apple, PWM'nin iPhone X kullanıcıları üzerindeki olumsuz etkileri konusunda henüz bir açıklama yapmadı ancak sağlık sorunları bildirilmeye devam ederse şirketin cihazları iPhone 8 ile değiştirmeyi kabul edebileceği düşünülüyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
15848 kez okundu.
36 kişi, toplam 38 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
akıllı telefon, cep telefonu ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim