İnsanlık tarihi boyunca çok farklı göç sebepleri oldu. Son yıllarda ise bu göç sebeplerinin başında iklim değişikliği ve küresel ısınma geliyor. Olumsuz iklim koşulları sebebiyle her yıl milyonlarca insan evlerini bırakıp başka yerlere göç etmek zorunda kalıyor. Öte yandan bu göçe zorunlu kalanlar aynı zamanda küresel ısınmanın yaşanmasına en az sebep olanlar.
EBRD & King’s College London’da öğretim üyesi Dr. Cevat Giray Aksoy'e göre, iklim göçmeni olarak adlandırılabilecek insanlar genel olarak doğal afetlerden, aşırı sıcaklık değişimlerinden etkilenen ve bu yüzden de yurdunu terk etmek zorunda kalan insanlardır. İsviçre merkezli Göç İzleme Merkezi'ne göre 2018'de 17 milyondan fazla insan doğal felaketler nedeniyle göç etti. 2008 - 2018 arasında ise bu rakam toplam 265 milyon civarında.
Doğa aktivisti Güven İslamoğlu, özellikle Sahra altı bölgesinde yaşayan insanların aşırı sıcaklıktan ötürü daha ılıman iklimlere göç ettiğini söylüyor. Aksoy'a göre ise bu göç edilen yerler genelde Almanya, Fransa gibi Avrupa ülkeleri oluyor. İslamoğlu'na göre ise bundan kurtulmanın tek yolu dünyadaki karbon ayak izimizi azaltmak. Aksi takdirde gün geçtikçe daha fazla bölge yaşanmaz hale gelmeye devam edecek.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Ovv fena atıştı, deliksiz soktu
paramla yapılıp yine paramla geçtiğim köprü var o köprünün bacaklarını senin gibilere...
Heykel var yer misin kanka?
bizimkiler tahareti tartışıyor