Son dönemde işlemci üretimi konusunda ciddi bir sıkıntı içerisine giren Intel büyük yatırımlar yapıyor ancak kısa vadede çare olamadı. Firma bunun üzerine işlemci üretimini diğer dökümcü firmalara kaydırma kararı aldı.
İlginizi Çekebilir
Yükü dağıtıyor
Geçtiğimiz yıl Pentium ve Celeron işlemcilerin bir kısmının TSMC tarafından üretileceği gündeme gelmişti. Intel bu kez de diğer bir dökümcü olan Samsung’un kapısını çaldı. Firma belirli işlemcilerin üretimini Samsung’a yaptıracak.
Ayrıca Bkz. "Intel Rocket Lake masa üstü işlemcileri 8 çekirdeğe kadar ölçeklenebilecek"
Net olarak hangi işlemciler olacak belli değil ancak Samsung’un kapasitesi düşünüldüğünde geniş bir yelpaze olabilir. Samsung paketleme ve desen işleme konularında uzman olduğu için Intel’in maliyetleri en alt seviyede tutacağı ifade ediliyor.
TSMC ve Samsung firmanın stratejisinin ilk önemli ayağını oluşturacak. Önümüzdeki dönemde ihtiyaç durumuna göre GlobalFoundries ve UMC dökümcüleri de devreye sokulabilecek.
https://www.techpowerup.com/261641/samsung-scores-pc-cpu-manufacturing-order-from-intel Yorum Yaz Paylaş Tweetle Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:



Ben bu teknolojinin gelişmesini istiyorum zira çok mantıklı. Sadece 10 km değil 15km'den fırlatsınlar sonra 20 km niye olmasın ?
Şunu nasıl yazdınız, Allah aşkına. Üretimi Samsung yapıyor, faydasını Intel görüyor. "Intel'in maliyetlerini" diyeceksiniz.
saniyorum artik, cok guvendikleri x86 mimarili "pentium4 cekirdekleri"nin ekmegi gerek arm mimarisinin cok iyi bir atak yapmasi, gerek ise alternatifine gore fazla guc tuketiyor olmasi nedeniyle artik kurumus oluyor. intel'in pentium4 dedigi islemci; intel'i intel yapan urundur. tamam daha evvel de intel, intel idi ama pentium4 bir baskaydi. o kadar iyiydi ki; onu saniyorum 3.8 ghz hizina kadar zorladilar ancak 4ghz barajini 2000 li yillarin basinda gecemeyince; guclu tek cekirdekten vazgecip, coklu cekirdege yoneldiler ve platformun da ismine once pentiumD, ardindan core2duo ve sonunda core dedikleri ismi taktilar. bugunku i5'ler i7'ler vs.. hangi nesil olurlarsa olsunlar hepsi ayni yapida islemcinin; yani, temeli aslinda pentium4'e dayanan daha sonra core ismiyle yeni bir platform-muş gibi gibi anilan islemcilerdir. tabiki pentium ve core platformlari farklidir ancak temeli pentium4'dedir. pentium3/pentium4 arasindaki fark core/pentium4 arasindaki farktan, cok daha fazladir. misal; daha onceki nesilde olmayan veya denenmeyen veya basarisiz olan izlek ile sanal cekirdek ozellikleri ilk pentium4 yapisinda yer bulmustur.
intel; nanoteknolojide lider konumda bulunurken yaptiklari hatalarla bugune geldi. daha o zamanlar herseyin kuculmeye, mobillesmeye basladigini gormemezlikten geldiler, halbuki intel'in kurucularindan olan moore'un dedigi her 5 yilda ayni alanda transistor sayisinin 2 ye katlanmasi olayi; **moore yasasi** -daha sonra 2 yil demedim dedigi halde; 2 yil soylemis gibi kendisine atfedilmistir, gunumuzde son zamanlara kadar ortalama 18 ay'da 2 ye katlanmaktaydi- daha farkli yorumlansaydi, gelecegin mobil pazar oldugunu ongorup ona gore hareket edebilirlerdi, hatta bugunku durumlari yorumlarsak, boyle yapmalari gerekiyormus.
son yillarda silisyum icin, moore yasasi'nin da sinirlarina gelmis bulunuyor gibiyiz. 7nm boyut silisyum'un atom kristalleri sinirlarinda bulunuyor. 7nm boyutun altindaki durumlarda atomlar birbirlerine cok yaklastiklari icin; kristallerdeki iletim hareketlerinin; normal fizik yasalariyla hesaplamalari sasiriyor. o denli yakinliklarda cok dogru kuantum mekaniksel hesaplamalar yapilmasi gerekiyor ve kuantum fizigi; belirsizlikler uzerine kurulu. yani, tam sonuc yerine "beklenen degerler" verir, bu yuzden yapilmasi gereken; silisyum yerine farkli bir yari-iletken veya iletken veya bilgi iletim elemani -suandaki iletimi elektronlar yapmakta- kullanmak gerektigidir. tabiki firmalar suanda silisyum daki bilgi birikimlerini cope atip, yeni bir seyler denemek istemiyorlar. aslinda bu konuda "meksika acmazi"ndayiz desek dogru olur.
intel bir donemin en onemli sirketiyken, bu gunlerde biraz sallanmasi yine kendi inatlari ve dayatmalaridir. her ne kadar suanda sallaniyormus gibi de olsa da en koklu sirketlerden birisi oldugu icin elbette atlatacaktir ama sallanmaktan cikmalari icin yeniden gecmiste oldugu gibi yenilikler yapmasi gerekmekte. samsung'un bugun geldigi nokta ise intel'in 2000'lerdeki durumu gibi. intel'e gore tek farklari gelecegi daha iyi analiz etmeye calismalari oldugunu dusunuyorum.
not: yorumum saniyorum biraz uzun olmus. intel hakkinda da bildiklerimi yazayim dedim. daha onceleri nokia hakkinda bildiklerimi ve ongorulerimi farkli bir forumda yazdigimda hakli cikmistim. yanilmayi severim, bakalim bu sefer yanilacak miyim diye aklimdan gecenleri unutmadan yazayim dedim :)