Anlık Bildirim

Elektrikte kademeli tarife nedir? Nasıl hesaplanıyor?

Elektrikte kademeli tarife sistemi 1 Ocak'tan itibaren hayatımıza girdi. Kademeli elektrik tarifesi hakkında merak edilen soruların yanıtı burada. Kademeli tarife 

Kademeli elektrik tarifesi Tam Boyutta Gör

Güncelleme: Vatandaşların eleştirisi üzerine yapılan düzenlemeyle kademeli tarife limiti günlük 5 kWh'dan 7 kWh'a yükseltildi.

Türkiye’de kademeli elektrik tarifesi 1 Ocak itibariyle yürürlüğe girdi. Kademeli elektrik tarifesindeki kademe sisteminin nasıl olduğu konusunda kafalarda soru işaretleri oluştu. Bu içeriğimizde tüm soru işaretlerini gideriyoruz.

Kademeli elektrik tarifesi nedir?

Kademeli tarife, günlük 7 kWh’a (kilovatsaat) kadarki kullanımların düşük fiyatlı tarifeden, 7 kWh’ı aşan kullanımların ise yüksek fiyatlı tarifeden faturalandırıldığın bir sistemdir. 1 Ocak’a kadar tek zamanlı tarife kullanan tüm kullanıcılar zorunlu olarak kademeli tarifeye geçti. Çok zamanlı tarife kullanan kişilerin tarife yapısında herhangi bir değişiklik olmadı.

Kademeli elektrik tarifesi nasıl hesaplanıyor?

Kademeli tarifeyi kullanan her kullanıcının ilk 7 kWh’a kadarki kısmı düşük fiyattan faturalandırılıyor. 7 kWh sonrasındaki tüketimler yüksek tarifeden hesaplanıyor. Yani her kullanıcı her gün önce düşük tarifeden yararlanıyor, sonra üst tarifeye geçiyor.

Bazı mecralarda 210 kWh üzerinde tüketim olursa faturanın tamamının yüksek tarifeden hesaplanacağı belirtiliyor ancak bu bilgi yanlış. Limit günlük ortalama 7 kWh olarak uygulanacak. Kullandığınız gün sayısı ile günlük ortalama tüketim verilerine bakılacak. Örneğin faturanızda günlük ortalama tüketim değeri 10 Kwh ise 7 kWh tüketimi düşük fiyattan, 3 kWh tüketimi yüksek fiyattan hesaplanacak.

Alt tarife ve üst tarifedeki elektrik fiyatları ne kadar?

Elektrik dağıtım şirketleri alt kademede kWh başına 1 lira 37 kuruş, üst kademede ise 2 lira 6 kuruş olarak ücretlendirme yapıyor. Bu fiyatlar dağıtım şirketinin tarifesine göre birkaç kuruş fark edebilir.

Kademeli tarife zorunlu mu?

1 Ocak 2022’ye kadar tek zamanlı tarife kullanan tüm kullanıcılar kademeli tarifeye geçiş yaptı. Kademeli tarifeyi kullanmak zorunlu değil. Dilerseniz günün 3 ayrı saat diliminde 3 farklı fiyat tarifesi uygulanan çok zamanlı tarifeye geçebilirsiniz. Çok zamanlı tarifede akşam 10’dan sabah 6’ya kadarki tüm kullanımlar en düşük tarifeden faturalandırılacak. Çok zamanlı tarifeye geçiş için elektrik dağıtım şirketinize talep oluşturmanız yeterli.

Akşamları elektrik tüketiminiz fazla ise çok zamanlı tarife maddi açıdan avantaj sağlayacak. Örneğin çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi elektronik cihazları akşam 10’dan sonra çalıştırarak tasarruf sağlayabilirsiniz.

Günlük 5 kWh yeterli mi?

Evi “yaşamak” için kullanan kişilere 5 kWh elektrik tüketimi yeterli olmayacak. Aydınlatma, temizlik, yemek, TV ve telefon için gereken elektrik tüketim 5 kWh’ı aşıyor. Bu nedenle düzenleme yapılarak kademe limiti 7 kWh yükselltildi. Bir nebze olsun vatandaşa faydası dokunacaktır.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
31305 kez okundu.
65 kişi, toplam 84 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
elektrik, Teknoloji Haberleri ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim