Anlık Bildirim

Linux güvenilir bir oyun platformu olma yolunda ilerliyor

Valve ve Proton katmanının da desteğiyle Linux oyunculuğu büyük mesafe kat etti. Steam Deck taşınabilir konsolu ile birlikte platforma olan ilginin daha artması bekleniyor.

Linux Tam Boyutta Gör

Linux platformu geçmiş dönemlerde oyunculuk bakımından zayıf bulunuyordu ancak pek çok platformun katkısıyla bugün Windows oyunlarının önemli bir kısmı akıcı şekilde oynanabiliyor. Bunda Valve’nin katkısı oldukça büyük. 

Linux oyunculuğu

Valve, bilgisayar oyunlarının Linux platformuna sıkıntısız bir geçişi için Proton adındaki katmanı hizmete sundu. Proton katmanı Wine ve dxvk gibi açık kaynak projelerinden destek alarak geliştirilmişti. Steam OS adında Linux tabanlı bir işletim sistemi de geliştiren Valve, platforma önemli bir katkı sağladı. 

ProtonDB adındaki uyumluluk sitesinin verdiği bilgilere göre Steam üzerinde en çok oynanan 100 oyundan 74’ü Gold veya Platinum statüsünde. Platinum statüsü oyunun anında Linux üzerinde oynanabileceğini ifade ediyor. Gold statüsü ise bazı küçük ayarlamalar gerektiğini belirtiyor. Grand Theft Auto V, Warframe, Final Fantasy XIV Online, Football Manager 2022, Skyrim Special Edition, Age of Empires IV, Path of Exile, Phasmophobia ve VRChat gibi oyunları bu kapsamda yer alıyor.

10 oyun Silver statüsünde ve bazı hatalar mevcut. 4 oyun Bronze seviyesinde ve büyük hatalar barındırıyor. 12 oyun ise Borked yani herhangi bir şekilde çalışmıyor. Bu oyunlar PlayerUnknown's BattleGrounds, Apex Legends, Halo Infinite ve Destiny 2 gibi en çok oynananlar arasında. Borked olmasının en büyük sebebi ise hile koruma yazılımlarının Windows işletim sistemi ile derin entegrasyonu.

Counter-Strike: Global Offensive, DOTA 2, Team Fortress 2, ARK: Survival Evolved, Terraria, 7 Days to Die gibi oyunlar yerleşik olarak Linux desteği sunduğu için liste içerisinde yer almıyor. Her ne kadar Steam kullanıcıları arasında Linux kullananların oranı yüzde 1 olsa da Steam Deck konsolunun çıkışı ile birlikte Linux platformuna ilginin artacağı tahmin ediliyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim