Anlık Bildirim

Rusya RISC-V işlemci üretecek

Rus Rostec firması toplamda 400 milyon dolarlık bir bütçeyle RISC-V işlemciler üretmek için kolları sıvadı. 2025 yılına kadar 60000 RISC-V sistemin üretilmesi planlanıyor.

RSIC-V nedir? Tam Boyutta Gör

Gerek X86 olsun gerek ARM olsun işlemci mimarisi patentlerinin daha çok Batılı firmalarda olması özellikle kapalı sistemlerle yönetilen Çin, Rusya gibi ülkelerin önünde engeldi ancak RISC-V adeta bir can simidine dönüştü.

Rusya’dan RISC-V hamlesi

Berkeley Üniversitesi araştırmacılarının RISC mimarisini açık kaynak bir şekilde yaygın olarak kullanılmasını sağlamak amacıyla geliştirdikleri RISC-V mimarisi hızlı bir şekilde benimsenmeye devam ediyor. Alibaba ve Huawei gibi pek çok Çinli dev RISC-V işlemciler tasarlamaya başladı. 

Patentlerin bağımlılığından kurtulmak anlamına gelen RISC-V şimdi Rusya’nın elini güçlendirecek. Rusya’nın devlet destekli büyük yatırım firmalarından Rostec, RISC-V tabanlı işlemciler için harekete geçti. 

Sunucu firması Yadro ve yonga tasarım firması Syntacore ile ortaklık kuran Rostec, 2025 yılına kadar kurumsal sistemlerde yer alacak güçlü RISC-V tasarımları geliştirmek istiyor. 400 milyon dolar bütçe ayrılan projede ilk etapta 60 bin sistem üretmek var. 

RISC-V işlemciler gelişiyor

Projede 12nm sürecinde 8 çekirdekli işlemciler planlanıyor. Syntacore hali hazırda RISC-V tasarımları yapıyor. Döküm tarafı ise muhtemelen GlobalFoundries ile gerçekleştirilecek. Bütçenin yüzde 30’unun devlet teşviği ile karşılanacağı belirtiliyor. Yeni sistemler ağırlıklı olarak Eğitim ve Sağlık Bakanlığı’nda kullanılacak. 

Rusya hali hazırda kendi işlemcilerini tasarlayacak kapasitede ve Baikal, Elbrus gibi pek çok tasarım mevcut. Hatta MIPS tabanlı ürünler de bulunmaktaydı. RISC-V biraz daha verimlilik odaklı sistemlerin geliştirilmesi için kullanılacak gibi görünüyor. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim