Geçen yılın sonlarında sinema salonları ve film yapımcıları arasında hasılat nedeniyle başlayan ve Mısır Kavgası olarak ünlenen tartışmalara yeni sinema kanunu ile son nokta koyulmuştu. Yılın başlarında mecliste kabul edilen yasa için beklenen yönetmelik de geldi.
Kanun geldi kavga bitti
Bugün itibariyle Resmî Gazetede yayınlanan Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, kanundaki usulleri belirlerken birçok önemli düzenlemeyi içeriyor.
Ayrıca Bkz. "Kingston yeni 2.5 inçlik SSD modelini duyurdu"
İlginizi Çekebilir
Yönetmelikte en bilinen değişiklik mısır ve sinema bileti satışları. Kanunda bilet ile mısır ve içecek gibi promosyonların birleştirilemeyeceği hükmü getirilmiş. Yani sinema bileti ayrı satılacak, mısır ve içecek ayrı satılacak. Normalde ikisi aynı bilette satılıyor ve bu nedenle yapımcılara ödenen pay çok düşük kalıyordu. Bu nedenle Cem Yılmaz ve Şahan Gökbakar gibi isimler filmlerinin vizyon tarihlerini son dakikada ertelemişti.
Salon işletmecileri gösterilen filmlere ve sinema biletlerine ilişkin bilgileri Kültür Bakanlığına iletmek zorunda. Bakanlık ülke genelinde satılan tüm bilet bilgilerinin eş zamanlı olarak toplandığı uygulama ise tüm paydaşların kullanımına açılıyor ve şeffaflık sağlanıyor.
Filmlerin başlamasından önce gösterilen reklamların süresi 10 dakika olacak. Fragmanlar da en az 3 dakika olmak şartıyla gösterilecek. Fragmanların ise öncesinde gösterildiği filmin yaş grubuna göre seçilmesi gerekiyor. Yani daha önce çocuk filmlerinde yukarı yaş grubundaki fragmanların gösterilmesi problemi sona eriyor.
İndirimli halk günleri sayısı haftada ikiye yükselirken sözleşme kapsamında olmak şartıyla işletmeciler Şehit Yakını veya Öğrenci gibi belirli kategorilerde biletlere indirim uygulayabilecek. Filmlerde yaş sınırlamaları ise Genel İzleyici, 6A, 6+, 10A, 10+, 13A, 13+, 16+ ve 18+ olarak yeniden belirlendi.
Yine Netflix gibi platformları etkileyecek bir diğer madde de sinemada gösterilen bir yapımın en az 5 ay sonra ücretli platformlarda, 6 ay sonra da ücretsiz platformlarda yayınlanması. Hatırlanacağı üzere Organize İşler 2 filmi çok kısa bir süre sonra Netflix platformuna geçmiş ve büyük tepkiler olmuştu.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/10/20191022-8.htm Yorum Yaz Paylaş Tweetle Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:



Ben bu teknolojinin gelişmesini istiyorum zira çok mantıklı. Sadece 10 km değil 15km'den fırlatsınlar sonra 20 km niye olmasın ?
Hem maximum batar hemde açgözlü yapımcılar batar
Türk Halkı, analog moda geçti... Artık her şeyi kendimiz yapıyoruz
-Evde İçki yapmak (gerçi bunu yapamıyoruz artık, etil alkole "tat bozucu" eklediler)
-Evde sarma sigara yapmak (buna da yine katmerli vergi geldi)
-Evde Mısır Patlatmak vs. sayamadığım bir sürü şey...
-Sabun, Şampuan türü şeyleri de yaparsak, bayağı Kimyager gibi bir şey olacağız
Sinema seyircisinin azalmasinda büyük pay filmlerin kalitesizliginde. Oturduğum sitenin avm si var. Evden pijamayla sinemaya gidebiliyorum ama tasindigimdan beri sadece 1 film izledik eşimle. O da Joker. Bunun dışında elle tutulur bir tane film gelmedi.
Hafta içi 5-6 seans var her filmin. Ortalama 5-10 kişiye salon açıyorlar. Halk gününü 2 değil 5 gün yap. Hafta içi de dolsun sinemalar. Madem artık kampanya olmayacak. Bu kalitesiz sinemaya birilerinin gidebilmesi için fiyat indirimi şart.
Saolsun ekonomi donumuza göz dikmiş durumdayken kimse 2 kişilik bir sinema keyfine 100 lira vermek istemiyor.
Kampanyalar olmadığı için insanlar parasına değecek filmlere gitmek istiyor sadece.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
4780 kez okundu.
21 kişi, toplam 21 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
Sinema ve Dizi, mısır kavgası ve