Anlık Bildirim

Sosyal medyadaki trolleri otomatik tespit eden sistem geliyor

TED Üniversitesi'nde yürütülen proje ile sosyal medyadaki troll hesapların otomatik tespiti için sistem hazırlanacak. Sisteme TÜBİTAK tarafından destek veriliyor.

Sosyal medyadaki trolleri otomatik tespit eden sistem geliyor Tam Boyutta Gör

Sosyal medya platformlarının öneminin artmasıyla birlikte bu platformları algı oyunu yapmak, yalan bilgi yaymak ve manipüle etmek amacıyla kullananların sayısı da her geçen gün artıyor. “Troll” olarak tabir edilen bu kişilerin bazıları maddi destek alarak bazıları da tamamen gönüllü olarak hizmet ediyor. Troll hesapların artmasından kaynaklı olarak kullanıcılar gerçek bilgiye dahi şüpheyle yaklaşıyor ve bu durum sosyal medyanın gücünün etkiliyor.

TED Üniversitesi, sosyal medyada trollerden kaynaklı bilgi kirliliğine kalıcı çözüm getirme amacıyla trollerin otomatik tespiti projesi için kolları sıvadı. “Sosyal Medyadaki Fikir Dinamiğinin Diferansiyel Oyun Olarak Modellenmesi Ve Ağdaki Trollerin Otomatik Tespiti” isimli proje TÜBİTAK 1001 programı kapsamında 36 ay süresince desteklenmeye hak kazandı.

Sosyal medyadaki trolleri otomatik tespit eden sistem geliyor Tam Boyutta Gör

Üniversiteden yapılan açıklamada insanların her gün binlerce yalan haberle karşı karşıya kaldığına vurgu yapılarak Letter.ly tarafından konuya dair yayınlanan veriler paylaşıldı. İnternet kullanıcılarının %86’sı yalan haberlerle kandırıldıklarını bildirirken, internet platformlarının, online haberlerin ve web sitelerinin %62’si kullanıcılar tarafından sahte olarak nitelendiriyor.

Projeyi yürüten TED Üniversitesi (TEDÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Aykut Yıldız, “Trolsüz bir sosyal medyanın, kullanıcılara daha güvenli bir deneyim alanı sunacağını düşünüyoruz. Bu noktada geliştirdiğimiz “Sosyal Ağlardaki Trollerin Otomatik Tespiti” isimli projemizde sosyal medyadaki trollerin fikir eğrilerindeki değişimlerden yola çıktığımız bir tespit metodu geliştirdik. Bu sayede sosyal ağları trollerden arındırarak bilgi kirliliğinin önüne geçeceğiz.” dedi.

Trollerin otomatik tespiti için özgün bir matematiksel analiz yöntemi kullanacaklarını belirten Dr. Aykut Yıldız, “Projemizde sosyal medyadaki fikirlerin sayılara izdüşümünü yaparak matematiksel analizini yapacağız. Çünkü insanların fikirleri sadece anlık olarak ortaya çıkmıyor. Fikirlerin oluşması belirli bir zaman alıyor. Bu yüzden fikir eğrilerinin statik oyun olarak modellenip, Nash tepkisi yoluyla dinamik hale getirilmesiyle uygulanan yöntemimizle tasarladığımız projeyle, dünya çapında toplumsal bir sorun olarak kabul edilen bu duruma karşı kalıcı bir sonuç yaratacağız ” ifadelerini kullandı.

“Temiz sosyal medya ortamı için mihenk taşını oluşturacak”

Projedeki metodolojiye ait makale çıktılarının bilimsel yollarla paylaşılacağını ifade eden TEDÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Aykut Yıldız, “Projemiz çerçevesinde farklı disiplinlerde sosyal medya üzerine yapılacak bilimsel ve teknik araştırmalar için temel oluşturan bir model geliştiriyoruz. Trollerin matematiksel bir analize istinaden sosyal ağlarda tespit edilmesi özgün bir yaklaşımı ifade ediyor. Bu yaklaşımın daha temiz bir sosyal medya hedefine ulaşılması yolunda bir mihenk taşı olacağına ve hem matematiksel orijinallik arz etmesi, hem de pratik bir hedefe hizmet etmesi açısından değerli bir çalışma ürünü olacağına inanıyorum” diye konuştu.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
2019 kez okundu.
17 kişi, toplam 18 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
facebook, twitter ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim