Anlık Bildirim

Toyota’dan şok hamle: Elektrikli araçlara hızlı geçiş istemiyor

Otomotiv sektörünün devlerinden Toyota elektrikli araçlara hızlı geçişin gereksiz olduğunu düşünüyor. Firma hibrit modellerin öncelikli olarak kullanılmasını istiyor.

Toyota şok etti

Bundan 25-30 yıl önce finansal kaygılar nedeniyle elektrikli araç motorlarına sıcak bakmayan ve hatta mevcut bir iki projeyi de rafa kaldıran otomotiv endüstrisi bugün tam tersine dönmüş durumda. Bir an evvel elektrikli araçların zorunlu olması için yasal süreçler tartışılıyor. 

Toyota ne yapmak istiyor?

Gerek fosil yakıtlara olan bağımlılığın azaltılmak istenmesi ve gerekse de çevreye daha duyarlı bir ekosistem oluşturulması adına hem üreticiler hem de hükümetler hızlı adımlar atıyor. Ne var ki dönüşüme direnmeye çalışanlar da var. 

Prius projesi ile hibrit araç kategorisindeki çalışmaların öncüsü olan Toyota bugün geldiğimiz noktada elektrikli araçlara hızlı geçişten oldukça rahatsız. Toyota lobi grubu kısa süre önce Washington’a giderek elektrikli araçlara agresif geçişe olan mesafesini kongre üyelerine aktarmış. 

Diğer taraftan GM ve Ford gibi ülke markaları ile bir lobi organizasyonu oluşturdu. Organizasyonun amacı Kaliforniya eyaletinde pilot olarak uygulanacak sıkı karbon emisyonu kontrolü ve elektrikli araçlara geçiş sürecine karşı lobicilik yapmak. Sadece ABD değil Hindistan ve ülkesi Japonya’da da bu tarz lobi faaliyetleri mevcut. 

Toyota Prius Tam Boyutta Gör

Peki neden elektrikli araçların öncüsü olan Toyota bu gelişmelerden rahatsız? Firma elektrikli araçlara geçişin kesinlikle karşısında olmadığını belirtirken bunun hızlı olmaması gerektiğini düşünüyor. Firmaya göre benzinli-elektrikli hibrit modellerle bir geçiş sağlanmalı ve yanında da hidrojen yakıtlı modellerle desteklenmeli. Kısaca firmanın büyük yatırım yaptığı hibrit teknolojiler ve hidrojen yakıtlar bu dönüşümde büyük rol oynamalı. Diğer taraftan karbon emisyonu konusunda halen standartları yakalayamamış olması bu hızlı geçişte büyük yara almasına neden olacak. 

Ne var ki trendin önünde durmanın kimseye bir faydası yok. Pek çok uzman hidrojen yakıtlı motorların ancak kamyon gibi ağır tonajlı araçlarda kullanılabileceğini ve binek araçlarda elektrik motorunun daha avantajlı olduğunu dile getiriyor. Ayrıca elektrik dönüşümünü savunan çevreler de Toyota’nın büyük prestij kaybedeceğini belirtiyor. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8720 kez okundu.
11 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
toyota, toyota prius
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim