ABD’nin sadece kendi ülkesindeki firmaların değil kendi ekipmanlarını kullanan yabancı firmaların da Huawei ile alış veriş yapmasını yasaklaması etkilerini yavaş yavaş göstermeye başladı. Büyük ortak TSMC sahneden çekiliyor.
Zor zamanlar
Huawei’nin 2012 yılında ilk işlemcisini duyurduğu günden bu yana yonga sektöründeki varlığı sürekli büyüdü ve mobil sektörün en büyüklerinden birisi haline geldi. Böylece TSMC’nin en büyük müşterilerinden birisi oldu.
İlginizi Çekebilir
Ayrıca Bkz. "Twitter saldırısının kökleri kara borsa forumlarına kadar gidiyor"
Ne var ki ABD’nin kesin tavrı sonrasında ABD ekipmanları kullanan TSMC’nin Huawei/HiSilicon ile iş birliği yapma imkanı kalmadı. Talimatlar gereği Eylül ayına kadar üretim yapacak olan TSMC sonrasında Hisilicon ile bağlarını koparacak. TSMC’nin gelirlerinin yüzde 23 civarında bir oranı Huawei’den gelmekteydi.
Huawei’nin en son Mayıs ayında TSMC’ye yonga siparişi geçtiği ifade ediliyor. Uzun bir süre döküm konusunda sıkıntı yaşayacağını bildiği için Huawei’nin çok büyük miktarlarda sipariş verdiği belirtiliyor. Sadece Kirin yonga seti değil benzer tasarımı temel alan Kunpeng masa üstü işlemciler ve Ascend yapay zeka işlemcileri de TSMC tarafından üretiliyor. Huawei’nin elindeki stok bittiği zaman ne olacak merak konusu.
Diğer taraftan HiSilicon iştiraki de farklı pazarlarda varlık gösteriyordu. Set üstü kutular, güvenlik kameraları gibi pek çok ürün için HiSilicon tarafından yonga üretimi yapılıyordu. Yeni dönemde bunlarda da sıkıntı firmayı bekliyor.
Şimdilik Huawei’nin beklentisi Çinli SMIC dökümcüsünün verimliliği yakaladığı 14nm sürecinden daha da ileriye gitmesi. 10nm ve 7nm verimliliklerini yakaladığı takdirde Çinli SMIC devlerle yarışır hale gelecek.
https://www.anandtech.com/show/15915/tsmc-confirms-halt-to-huawei-shipments-in-september Yorum Yaz Paylaş Tweetle Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:



1.0tce 115hp + lpg + cvt otomatik + 4x4 olursa türkiyede de iyi bir fiyatlandırmayla çıkarsa peynir ekmek gibi satar.
Beş yıl gibi uzun bir süre içerisinde yeni bir petrollü araba çıkarmaları saçma bence. Bunu duster diye çıksrmamasının diğer sebebi de satışların düşüklüğü olabilir
Öyle Çin'in güçlü çıktığı ABD'nin zor durumda olduğu bir şey yok. Adamlar aşağılayıcı onlarca maddeyi kabul etmek zorunda kaldılar.
ABD ile baş edemezler. Edemiyorlar da. Ülke içine telefon satmakla ihracat aynı şey değil. Ülkeye döviz sokamazsın. Adamların bir defa parasını kullanıyorsun. Anlaşma olursa bu Çin'in her şeyi kabul etmesiyle olur.
İşin siyasi boyutunda ABD savaş gemileri Çin denizinde fink atıyor. Peki Çin abd sahillerinde gemi yürütebilir mi, mümkün değil. Gerçekçi olalım. Abd kötü ama Çin de iyi değil. Uygurlara yaptığı da ortada. Neden Çin'i mazlum görüyoruz anlamıyorum. Adamların teknolojisini bedava kopyalıyorlar. Ülkesine abd yazılımı sokmuyor ama aynı yazılımlı telefonları dünyaya satmaya çalışıyor. Adama dur derler ve dediler.