Anlık Bildirim

Türk donanmasının denizdeki gözü Ahtapot göreve hazır

ASELSAN tarafından deniz platformlarına özel olarak geliştirilen Denizgözü-Ahtapot'un seri üretimden çıkan ilk 2 ürünü için fabrika kabul testleri tamamlandı.

Türk donanmasının denizdeki gözü Ahtapot göreve hazır Tam Boyutta Gör

ASELSAN’ın keşif ve gözetleme görevleri için deniz platformlarına entegre edilmek üzere geliştirdiği Denizgözü-Ahtapot’un seri üretimden çıkan ilk 2 ürünü için fabrika kabul testleri tamamlandı. Testler, Mikroelektronik Güdüm ve Elektro-Optik (MGEO) Sektör Başkanlığı Akyurt yerleşkesinde gerçekleştirildi

Denizgözü-Ahtapot sistemi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının Elektro-Optik Dayrektör (EOD) Sistemi ihtiyaçları göz önüne alınarak deniz platformlarına özel olarak oluşturuldu. Denizgözü-Ahtapot Sistemi’ni geliştirme çalışmaları, ASELSAN öz kaynakları ile 2005 yılında başladı. 5 yıllık geliştirme süreci sırasında gerçekleştirilen faaliyetler sonunda imzalanan sözleşme kapsamında, Denizgözü-Ahtapot sistemi Türk donanmasının hizmetine temel EOD sistemi olarak girilecek.

Daha önce teslimatları gerçekleştirilen ASELFLIR-300D sistemi yerine kullanılmak üzere tasarlanan Denizgözü-Ahtapot Sistemi, 2018 yılında teslim edilen prototip ürünlerle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanımına sunulmuştu. Teslim edilen bu ilk 2 prototip, MİLGEM’in 3 ve 4’üncü gemilerine entegre edildi ve fiilen kullanılıyor.

TCG Burgazada, TCG Kınalıada ve TCG Anadolu’nun da aralarında bulunduğu tüm yeni nesil muhrip ve destek gemilerinde kullanımı artarak devam eden sistemlerden sonuncusu 2025 yılında teslim edilecek. Denizgözü-Ahtapot, gelecek yıllarda dost ve müttefik donanmalarda da Türkiye’nin deniz elektro-optik çözümleri konusundaki temsilcisi olmayı hedefliyor.

Tamamen gemilerin kullanımına yönelik tasarlanan yüksek performanslı bir EOD sistemi olan Denizgözü-Ahtapot, keşif ve gözetleme görevlerinin yanı sıra atış kanalı olarak da kullanılıyor. Lazer işaretleyiciyle desteklenen Denizgözü-Ahtapot, çoklu hedef takibi yapabiliyor. Denizgözü-Ahtapot-S versiyonu ise kısa dalga boyunda (SWIR) çalışan bir termal görüntüleme sistemi ve bu dalga boyunda çalışan bir lazer aydınlatıcı içeriyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim