Türkiye birkaç günlük koronavirüs aşılamasıyla, haftalardır aşı uygulayan çok sayıda ülkeyi geride bıraktı. En çok aşılama yapan ilk 10 ülke arasına girdi. Türkiye'de koronavirüs aşılaması 14 Ocak'ta başladı. Aşılama hızla devam ederken Türkiye birkaç gün içinde, uzun bir süredir aşılama yapan Fransa, Danimarka, Arjantin gibi ülkeleri geride bıraktı. Türkiye En çok aşı uygulayan ilk 10 ülke arasına girdi
Aşılamalar hafta sonu 81 ilde devam ediyor. Böylece sadece ilk 4 günde 1 milyona yakın kişinin aşılanması bekleniyor.
Sağlık çalışanlarının aşılamasının önümüzdeki hafta tamamlanması bekleniyor.
Grip veya zatürre aşısı olanlar koronavirüs aşısı olabilir mi ?
Grip veya zatürre aşısı olanların koronavirüs aşısı yaptırmasında sakınca yok. Ancak aradan en az 2 hafta geçmesi gerekiyor. Aşının içeriğindeki bir maddeye alerjisi olanlara aşının yapılması önerilmiyor.
İlginizi ÇekebilirKronik rahatsızlığa bağlı atak dönemlerinde de aşılama bir süre erteleniyor. Yumurtaya alerjisi olanların ise inaktif aşıyı yaptırmasında bir sakınca yok.
Aşı randevusu nasıl alınır ?
Aşı yaptırmak isteyenlerin, internet veya akıllı telefon uygulaması e-Nabız üzerinden aşı listesinde olup olmadığını kontrol etmesi gerekiyor. Kişi eğer aşı olacaklar listesinde görünüyorsa Merkezi Hekim Randevu Sistemi üzerinden "randevu talebi oluştur" butonuna basarak randevu talebi oluşturabilir. Bilgisayar kullanamayan ve akıllı telefonu olmayanlar ALO 182 hattı üzerinden randevu oluşturabilecek.
Aşı olanlar 15 dakika bekleyecek
Aşılama tüm hastanelerde kurulan aşı uygulama odalarında yapılacak. Kalabalık oluşmaması için aşı olacak kişilerin hastane ya da aile sağlık merkezlerine tek başına gitmeleri gerekiyor. Sağlık sorunu olan ya da tek başına gidemeyenler yanında bir kişi götürebilecek.
Ayrıca Bkz. "Hangi ülke ne kadar doz aşı uyguladı ? Türkiye kaçıncı sırada yer alıyor ?"
Aşı olanlar sonrasında, beklenmedik bir alerji oluşumu veya tansiyon sorununa karşı 15 dakika beklemeye alınacak. Aşı olanlara bir sonraki gün de herhangi bir şikayeti olup olmadığını sorgulayan kısa mesaj gönderilecek. Şikayet halinde kişiler en yakın sağlık merkezine gidebilecek.
Aşıda öncelikli gruplar
Sağlık Bakanlığı aşılamada izlenecek yol haritasını şema ile sitesinden paylaştı. Aşılar yaş, kronik rahatsızlık ve çalışılan sektöre göre 4 aşamada uygulanacak. Önce sağlık çalışanları ve 65 yaş üstündekiler, ardından riskli ve kritik işlerde çalışanlar aşılanacak. Sonra kronik hastalardan başlanarak 18 yaşından büyük herkes aşılanacak.
https://www.trthaber.com/haber/gundem/turkiye-asilamada-ilk-10a-girdi-547901.html Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Siyah"a beyaz nasıl denir var olana nasıl yok denir öğretin bana.
Aşılama işine iyi başladık.
İlk gün 260 binle hızlı bir giriş yaptık.
Ertesi gün bunu da ikiye katladık.
600 bine yaklaştık.
Sonra yavaşladık.
Bugün itibarıyla toplam 690 bin.
Aşılananlar sağlık personeli olduğu için, sokağa çıkma yasağından etkilendi diye de düşünemiyoruz.
Bakan Koca gibi günde 1 milyon 300 bin aşılama kapasitemiz olduğunu söylüyor.
Günde 1 milyon 300 bin kapasitesi olan bir sistem, sağlık personeli gibi, el altında olan, zaten hastanelerde, kliniklerde bulunan 1 milyon 150 bin kişiyi 4 günde aşılayamıyorsa bu günlük 1 milyon 300 bin kapasite neyin kapasitesi.
Sağlıkçılarımızın aşılaması 4 günde 800 bine ulaşıyor ve orada duruyorsa.
Kimse bana “Bakın İngiltere 20 günde 3,5 milyon yaptı” falan demesin.
“Bizim günde 1,3 milyon aşı yapma kapasitemiz var” diye böbürlenen İngiltere Sağlık Bakanı değil.
"SÖYLE DE ÖĞRENELİM"
Gerçekten merak ediyorum, niye durduk?
Türk gibi iyi başladık.
Ama sonrası da Türk işi olacak galiba.
Kaynak: Habertürk yazarı Fatih Altaylı köşe komşusu Muharrem Sarıkaya'ya verdi veriştirdi! Sağlık Bakanlığı'nı öve öve bitiremiyorsun o zaman bize bu sorunun yanıtını ver bakalım
https://www.gunboyugazetesi.com.tr/haberturk-yazari-fatih-altayli-kose-komsusu-muharrem-sarikayaya-verdi-veristirdi-sagl-76662h.htm
Hastaneler maksimum günde 600 bin aşı yapıyorlarsa sağlık ocaklarıda 1,5 milyon bulurda o kadar aşımız olsun.
Resmen üretimde patladılar. Çin aşımızda yetişmedi şimdilik bakalım geleceği yaşayıp göreceğiz gerçekten tarih yazılan bir zamandayız.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
2886 kez okundu.
18 kişi, toplam 19 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
bilim, bilimsel ve