Anlık Bildirim

Türksat 6A'yı Elon Musk'ın SpaceX'i fırlatacak

Türkiye'nin tamamen mili imkanlarla geliştirdiği ilk haberleşme uydusu Türksat 6A'yı Elon Musk'ın SpaceX şirketinin uzaya taşıyacağı açıklandı. Taraflar arasında resmi anlaşma imzalandı.

Türksat 6A'yı Elon Musk'ın SpaceX'i fırlatacak Tam Boyutta Gör

Türkiye’nin ilk milli haberleşme uydusu Türksat 6A’yı uzaya fırlatacak şirket açıklandı. Türksat ile SpaceX arasında anlaşma imzalandı. 2023 yılında fırlatılması planlanan Türksaat 6A’yı Elon Musk’ın uzay şirketi uzaya taşıyacak.

Türksat 6A uydusu, Türkiye’nin tamamen milli imkanlarla üretilen ilk haberleşme uydusu olacak. Türksat 5A, Türksat 4A gibi diğer uydular yabancı firmalar tarafından üretilmişti.

Uydunun mühendislik modeli entegrasyon faaliyetleri tamamlandı ve test aşamasına geçildi. Bu sene içerisinde çevresel test aşamasına geçişmesi planlanıyor. Ardından uydu endüstrisinde kabul gören standart ve ticari test aşamalarına tabii tutulacak. Türksat 6A'nın devreye girmesi ile birlikte Türkiye'nin Ku Band kapasitesi 528 Mhz artış gösterecek ve 6 bin 668 Mhz'e ulaşacak.

Türksat 6A'yı Elon Musk'ın SpaceX'i fırlatacak Tam Boyutta Gör

Türksat 6A e zaman fırlatılacak?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat 6A’nın tamamlanmasının ardından Türkiye’nin kendi haberleşme uydusunu üretebilen 10 ülke arasında yer alacağını belirterek uydunun üretim ve test sürecinin 2022 yılı sonunda tamamlanarak, 2023 yılı ilk çeyreği içinde fırlatılmasının planlandığını söyledi.

Sık sık ertelendi

Türksat 6A projesine 2014’ün Aralık ayında başlandı. Projeye başlandığı zaman fırlatılış tarihi 2019 Aralık olarak açıklanmıştı. Daha sonra “Bir defa ve son kez erteleme” denilerek uçuş tarihi 2020’ye ertelendi. Proje yetişmediği için 1 yıl daha ek süre tanındı. Peş peşe ertelemelerin ardından Türksat 6A’nın uzaya fırlatılış tarihi 2023’ün ilk çeyreği olarak güncellendi.

Türksat 6A'yı Elon Musk'ın SpaceX'i fırlatacak Tam Boyutta Gör

Karaismailoğlu, SpaceX’in tercih edilmesinin nedeni olarak şunları söyledi:

“Bu bağlamda gerekli çalışma ve hazırlıklar Proje Yöneticisi Kurum TÜBİTAK UZAY ve diğer paydaşlar ile koordineli olarak yürütülüyor. Fırlatma hizmeti temini için çok sayıda fırlatıcı firmaların çözüm ve teklifleri titizlikle incelendi. Yapılan değerlendirme ve müzakereler neticesinde hem teknik hem de idari ve mali açıdan en iyi çözümü sunan ABD’de yerleşik SpaceX firmasının Falcon-9 roketi fırlatıcı olarak seçildi. Bu kapsamda Türksat ile Space Exploration Tech. Corp. (SpaceX) firması arasında TÜRKSAT-6A uydusunun fırlatma hizmeti temini sözleşmesi imzalandı. Bu sözleşme aynı zamanda TÜRKSAT A.Ş. olarak fırlatma hizmeti için uydu üreticisi yerine fırlatıcı firma ile doğrudan imzalanan ilk sözleşme niteliğindedir. Söz konusu fırlatıcı hizmet alımı sözleşmesi kapsamındaki faaliyet ve işlemler TÜRKSAT A.Ş. uzman kadrosuyla yürütülecektir.”

Türksat 6A Özellikleri

Yörünge 42° Doğu
Faydalı Yük 20 Ku-Bant Aktarıcı 
Tasarım Ömrü > 15 yıl
Kuru Kütle ~1700 kg
Toplam Kütle  ~4250 kg
Azami Güç Üretimi 8,4 kW
Fırlatma Tarihi 2023
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7377 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
elon musk, spacex ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim