Ülkemizi dünyada kendi baz istasyonunu üreten ülkeler arasına sokan (5 ülkeden biri olduğu iddia ediliyor) ULAK projesi, Netaş, Argela gibi birçok şirketi paydaş olarak işin içine sokması ile de ülkenin bilgi birikimine önemli katkı sağlıyor.
Üretilen baz istasyonları ülke genelindeki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, BTK, ODTÜ Teknokent gibi birçok önemli noktada öncelikli olarak kullanılmaya başlandı. Ayrıca Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinden başlanarak birçok noktada 4.5G hizmeti, yerli şebekeler üzerinden sağlanıyor. Birçok noktada baz istasyonlarının kurulumu da devam ediyor.
İlginizi Çekebilir
ULAK projesine Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone 250’şer baz istasyonu satın alarak katkıda bulunmuştu. Bu siparişlerin teslimatları gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra nüfusu beş yüzden az olan kırsal bölgelere de devlet eliyle baz istasyonlarının kurulması ve üç operatörün de bu baz istasyonlarını kullanabilmesi için yapılan çalışmada da ULAK projesinden faydalanılıyor.
Ayrıca Bkz. "ABD ordusunun 'amacı gizli tutulan' uzay aracı, 720 gündür yörüngede"
Turkcell ise 2019 - 2023 yılları arasındaki ihtiyaçların karşılanması adına 2 bin 650 adetlik sipariş daha geçti. Bu sipariş ile birlikte Turkcell’in payı 2 bin 2900’e ulaşmış oldu. Türk Telekom ve Vodafone’un da yakın süreçte yeni siparişler vermesi için görüşmelerin sürdüğü ULAK Haberleşme A.Ş. Genel Müdürü Metin Balcı tarafından aktarılıyor.
4.5G odağında geliştirilen ULAK projesinde üretim süreçlerinin yanı sıra şu sıralar çalışmalar 5G üzerinde yoğunlaşmış durumda. Muhtemelen ülkemizdeki 5G’ye geçiş sürecinde operatörlerden ULAK projesi kapsamında üretilmiş baz istasyonlarına yoğunlaşılması beklenecektir. Dünyada birçok alt yapı sağlayıcı 4G ve sonrasındaki alt yapı kurulumlarında 5G’ye kolay geçiş gibi avantajlar ile öne çıkmak adına bir yarış içinde. Mesela Ericsson, 4G baz istasyonlarında dakikalar süren bir yazılım güncellemesi ile 5G’ye geçiş garantisi veriyor. Ulak projesinin de ülkemizde palazlanıp küreselleşmesi isteniyorsa bu gibi planlamaların iyi yapılması önemli. Dileriz çalışmalar bu yönde bir boyut kazanmıştır.
Yorum Yaz Paylaş Tweetle Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


düşük internet hızı, yüksek fiyatlar, dolandırıcı firmalar..
keşke diğer ülkelerinki milli olmasa ama daha insancıl, daha kaliteli bir hizmet sunsalar !
umarım altyapıyı dedikleri gibi geliştirirler... fiyatlardan ve firmalardan hele hele hükümetten hiç umudum yok
2006 yılında Bir kamu kurumunda Havelsanın ürettiği GARDİYAN adlı rooter vardı. küçük turuncu renkli idi. kendi topolojisinde mükemmel çalışıyordu. Ancak kurumda konuşlandırılamadı yapılan testler hep negatif sonuç veriyordu. Yapılan araştırmalarda sorunun donanımsal yada yazılımsal olmadığı kanatine varıldı. Yine geldik Amarıga nın tekelleşmesine. Cihazların birbirleri ile haberşmeleri protokol, sertifikalar ve kriptolar sayesinde oluyor. Cisco, nokia, huavei yada faal olan cihazlar WAN olarak haberleşiyorlar. Bizim cihaz diğer cihazların iletişimi kesmesi sebebiyle bir türlü paket iletimini sağlıklı yapamıyor yada yapmıyordu. Velhasıl kelam öyle donanımsal bir cihaz yapmakla olmuyor.
Bu haberi okudum, anladığım kadarıyla bu cihazlar güvenlikten ziyade ekonomik açıdan üretildiklerini anlıyorum. Yani o protokol. sertifikalar ve kriptolar için yine haraç vermeye devam.
Konuya bak, yorumlara bak.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
6291 kez okundu.
19 kişi, toplam 20 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
ulak, baz istasyonu ve