Anlık Bildirim

Almanya'dan sosyal medyaya yönelik yeni düzenleme

Almanya parlamentosunda kabul edilen yeni yasa tasarısına göre sosyal medya şirketleri, platformlarında bulunan nefret söylemlerini ve yasa dışı içerikleri kaldırmazlarsa 50 milyon euro ceza ödeyecek.

Almanya'dan sosyal medyaya yönelik yeni düzenleme Tam Boyutta Gör
 

Uzun bir süredir sosyal medya platformları başta gelmek üzere internetteki yalan haberler ve nefret söylemleri ile mücadele etmenin yollarını arayan Almanya’da bu amaca yönelik yeni bir yasa tasarısı parlamento tarafından onaylandı. Alman Adalet Bakanlığı’nın sunduğu yasa tasarısına göre sosyal medya şirketleri nefret söylemlerini, yalan haberleri ve yasa dışı içerikleri kısa bir süre içinde platformlarından kaldırmazlarsa 50 milyon euroya varan cezalarla karşı karşıya kalacaklar.

Düzenlemeye göre sosyal medya şirketlerinin ülkedeki şikayetlerin ele alınmasından sorumlu bir organ veya kişiyi bulundurması da zorunlu hale gelecek. Bu düzenlemeye uymayan şirketler için de 5 milyon euroluk bir ceza öngörülüyor. Tasarıyla birlikte birkaç yıldır Google, Twitter ve Facebook ile bu konu hakkında özel olarak temaslarda bulunduklarını dile getiren Adalet Bakanı Heiko Maas, ancak ülkedeki bütün hassasiyete rağmen Twitter’ın, kendisinden kaldırılması talep edilen içeriklerin sadece yüzde birini; Facebook’un ise kendisinden kaldırılması talep edilen içeriklerin yüzde 39’unu( yüzde 33’ü 24 saat içinde olmak üzere) kaldırdığını belirtti. Kendisine bildirilen içeriklerin yüzde 90’ını kaldıran YouTube ise yetkililerle arası en iyi olan platform.

''Baskının Arttırılması Gerekiyor'' 

Sosyal medya şirketlerine yönelik baskının arttırılması konusunda şüphelerinin olmadığını da belirten Maas, şirketlerin ceza gerektiren paylaşımları ortadan kaldırmalarını zorunla hale getirmek için yasal bir düzenlemenin şart olduğunu ifade etti. Yasa tasarısı uyarınca sosyal medya şirketleri, platformlarındaki yasa dışı içerikleri silmek için 24 saate; tamamen kaldırmak için de 7 güne sahip olacaklar.

Özellikle geçtiğimiz yıl ABD’deki seçim sürecinde yalan haberleri ve nefret söylemlerini engellemedikleri için Google ve Facebook başta olmak üzere pek çok internet şirketi eleştirilmişti. Almanya tarafından daha önce de birkaç defa uyarılan Facebook son olarak, Fransa’da kullanmaya başlayacağı dezenformasyon karşıtı yazılımını Almanya’da da kullanıma sunacağını duyurmuştu.


Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3472 kez okundu.
15 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
facebook, google ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim