Anlık Bildirim

Bu hafta başlayan Nvidia’nın grafik teknolojileri - GTC 2017 fuarında yeni nesil ekran kartları ile birlikte kullanılacak GDDR6 bellekler resmen duyuruldu. Belleklerin Nvidia ekran kartlarına özel olacağı da böylece ortaya çıkmış oldu.

Mevcut en hızlı çift veri oranlı grafik belleği bilindiği üzere GDDR5X ve yine Nvidia tarafından kullanılıyor. AMD ilk etapta HBM belleklerle başlamış olsa da maliyet nedeniyle GDDR5 bellekler ile yola devam etmeye karar vermişti. Önümüzdeki yıl da aynı şey olacak.

Avantajı çok

GDDR6 bellekler ilk olarak Nvidia Volta mimarisini temel alan ekran kartlarında boy gösterecek. Maliyet nedeniyle muhtemelen GeForce GTX 2080 gibi bir ekran kartında ilk olarak bu teknolojiyi görebiliriz.

GDDr6 bellek teknolojisi hem daha yoğun kapasiteler barındırıyor hem de daha az enerji tüketiyor. Ayrıca pin başına daha fazla veri oranına sahip. İlk tanıtılan yonga 1GB kapasiteye sahip. Gelecek yıl 2GB kapasiteli bellekleri görebileceğiz.

Hücre başına 16Gb kapasite barındıran GDDR6 teknolojisi GDDR5 bellekleri bu açıdan ikiye katlıyor. Voltaj da 1.5V seviyesinden 1.35V seviyesine çekilmiş. Pin başına veri oranı 16Gbps seviyelerine kadar çıkabilirken zar da bir miktar daha inceltilmiş. Böylece daha ince ve daha enerji verimli bellekler ortaya çıkıyor.

Bant genişliği anlamında da GDDR6 bellekler avantajlı. Örneğin 256-bit veri yoluna sahip Volta ekran kartındaki 16Gbps hızında çalışan GDDR6 bellek 512GB/s bant genişliğine ulaşabiliyor. 384-bit veri yolunda ise 768GB/s seviyesi elde edilebiliyor.

Sadece SK Hynix değil Samsung ve Micron da GDDR6 üretiminde yer alacaklar. Bununla birlikte AMD’nin gelecek yıl üst seviyede HBM teknolojisi ile yola devam etmesi bekleniyor. Alt seviye kartlarda ise GDDR5X teknolojisi bulunacak. Bu bakımdan GDDR6 uzun bir süre yine Nvidia kartlara özgü olabilir. Hacimli üretimin gelecek yıl başlarında başlaması bekleniyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6335 kez okundu.
13 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nvidia, gddr6 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim