Anlık Bildirim

Türkiye’deki kullanıcılar Facebook’tan tazminat alabilir

Facebook yaklaşık 6.8 milyon kullanıcının fotoğraflarını açığa çıkardı. Kişisel Verileri Koruma Kurulu, para cezası kesti. Verileri açığa çıkan kullanıcılar Facebook'tan tazminat talep edebilir.

Türkiye’deki kullanıcılar Facebook’tan tazminat alabilir Tam Boyutta Gör

Facebook, yaklaşık 6 ay önce ortaya çıkan bir güvenlik açığı ile 6.8 milyon kullanıcının fotoğrafının açığa çıktığını duyurmuştu. Konuyla ilgili gelişmeleri takip eden Kişisel Verileri Koruma Kurulu, Facebook’a toplam 1 milyon 650 bin lira para cezası verdi. Güvenlik açığından etkilenmesi muhtemel kullanıcılar Facebook’tan tazminat talep edebilir.

Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından yayınlanan rapora göre, Türkiye’de yaklaşık 300 bin Facebook kullanıcısının söz konusu veri ihlalinden etkilenmiş olabileceği ifade ediliyor.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulundan İstanbul Barosu Kişisel Verilerin Korunması Komisyonu Genel Sekreteri, Veri Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Burak Özdağıstanlı kullanıcıların firmadan tazminat talep edebileceğini söyledi.

Facebook’a ceza kesilmesinin iki temel sebebi olduğuna dikkati çeken Özdağıstanlı, şunları kaydetti:

"Bunlardan ilki, Facebook tarafından kişisel verilerin korunması için yeterli teknik ve idari tedbirleri almadığına kanaat getirilmesi, ikinci olarak da kişisel verilerin yetkisiz kişilerce ele geçirildiğinin ve veri ihlalinin Facebook tarafından kuruma bildirmemesi. Türkiye’de faaliyet gösteren yerli ve yabancı her şirket, büyüklüğüne bakılmaksızın mutlaka KVKK konusunda çalışma yürüten uzman avukatlar ve bu konuda teknik hizmet veren bilişim uzmanlarına danışmalı. Veri sorumlusu olarak nitelendirilen bu şirketler eğer bugüne kadar başlamadılar ise mutlaka kanuna uyum için yapılması gereken uyum çalışmalarını başlatmalı ve alınması gereken hukuki, idari ve teknik her türlü tedbiri almalılar. Burada, veri sorumlusu bünyesinde hangi verilerin işlendiğinin tespit edilmesi, verisi işlenen kişilere bilgilendirme yapılması, bu verilere erişim konusunda gerekli kontrollerin yapılması ve tedbirlerin alınması ve verilere yetkisiz bir erişim söz konusu olması durumunda bildirim yapılması gibi adımlar var."

Zarar görülmüşse tazminat talep edilebilir

Facebook, veri ihlalinden etkilenen kişilere uygulama üzerinden bildirimde bulunmaya başladı. Özdağıstanlı, Facebook tarafından kendisine bildirim yapılanlar veya veri ihlalinden etkilenmiş olduğunu düşünenler ile bağlantı kurarak, kişisel verilerin işlenip işlenmediğinin öğrenilebileceğini, kişisel verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep edebileceğini dile getirerek, "Mağdurlar, kişisel verilerin kimlere aktarıldığı konusunda bilgi talep edebilir, kişisel verilerinin silinmesini veya yok edilmesini isteyebilir, bir zarar görmüşse tazminat talep edebilir." ifadelerini kullandı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
21158 kez okundu.
25 kişi, toplam 25 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
facebook, tazminat ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim