Anlık Bildirim

Coronavirüslerin rezarvuarı yılanlar olabilir

SARS ve MERS virüslerinin yarasa kaynaklı olduğu, evrim geçirdikten sonra diğer hayvanlar arasında yayıldığı ve nihai olarak insanları da enfekte etme yetisi kazandığı düşünülüyor.

Coronavirüslerin rezarvuarı yılanlar olabilir

Journal of Medical Virology dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre yeni coronavirüsünün genetik DNA incelenmesi ilk meyvelerini verdi. Araştırmanın gösterdiği verilere göre virüsün kaynağı Wuhan pazarında bulunan ve halka satılan yılanlar.

Kötü prognozlu viral salgınların orjinini genel olarak hayvan kaynaklı virüsler oluşturuyor. Zoonotik viral hastalıklar hayvanları  enfekte ediyor ve hayvanlar arasında yayılıyor. Daha sonra virüsler bulundukları organizmada evrim geçiriyor ve genetik mutasyonlar ile insanlara bulaşma yetisi kazanıyor.

SARS ve MERS virüslerinin de yarasa kaynaklı olduğu, evrim geçirdikten sonra diğer hayvanlar arasında yayıldığı ve nihai olarak insanları da enfekte etme yetisi kazandığı düşünülüyor.

2019-nCoV

Coronavirüslerin rezarvuarı yılanlar olabilir Tam Boyutta Gör

SARS virüsünün maskeli palmiye misk kedileri ile insanlara bulaştığı düşünülmekle birlikte MERS virüsünün baş şüpheli bulaş halkasını develer oluşturuyor.

Yeni coronavirüs salgınına sebep olan 2019-nCoV virüsünün Wuhan hayvan pazarından yayıldığı düşünülüyor. Wuhan hayvan pazarı kurt yavruları, tavus kuşları, kirpi ve timsah gibi çeşitli egzotik hayvanların satışı ile ünlenen bir pazar.

Çin’li bilim insanlarından oluşan bir araştırma ekibi ilk kez yeni virüsün genetik analizini yaptı. Yeni araştırmanın sonucuna göre 2019-nCoV etkeninin iki farklı kaynağı bulunuyor. İlk halkayı yarasalar oluştururken ikinci halkayı orjini belirsiz bir kaynak oluşturuyor. Bu da virüsün rekombinant özellik taşıması anlamına geliyor.

Virüs tarafından kodlanan belirli protein dizileri incelendiğinde 2019-nCov etkeninin ikinci halkasının yılanlar olduğu düşünülüyor. Yapılan evrimsel genetik analizler virüsün insanlara geçmeden önceki rezarvuarının yılanlar olduğunu ortaya koyuyor.

Yeni analizlerin 2019-nCoV etkeninin neden olduğu pnömoni salgınları açısından oldukça önemli ve fayda sağlayabilecek bilgiler içerdiği belirtilmekle  birlikte yılanların rezarvuar olduğu hipotezin mantıklı olduğu ancak herhangi bir köken kesin olarak kanıtlanmadığı için daha fazla çalışma yapılmasının gerekli olduğu belirtiliyor.

Yılanlar vahşi doğada genel olarak yarasaları avlıyorlar bu durum da coronavirüs salgınının yarasalardan yılanlara, oradan da insanlara sıçramış olma olasılığını yükseliyor ancak virüslerin hem sıcakkanlı hem de soğukkanlı konakçılara nasıl adapte olduğu ve organizmalarda nasıl barındığı hala sır olarak kalıyor.

Yeni araştırma The Journal of Medical Virology dergisinde yayımlandı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5459 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
bilim haberleri, bilim ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim