Anlık Bildirim

İskoç girişim, dalgalardan elektrik üretmenin devrimsel yeni bir yolunu buldu

İskoçya merkezli AWS Ocean Energy, yenilenebilir enerji kaynaklarından dalga enerjisine farklı bir çözüm kazandırdı. Yeni teknik beklenenden daha iyi sonuç verdi.
dalga enerjisi Tam Boyutta Gör
Esasında dalgaları bir enerji kaynağı olarak kullanma fikri yeni değil, oldukça eski. Bu alandaki ilk girişimler 1799 tarihine kadar gidiyor ancak o zamandan beri ticari uygulamalar için dalga enerjisinden yararlanmanın çeşitli zorlukları bulunuyordu. Yüksek maliyet, sert hava koşulları ve yetersiz enerji üretimi başlıca problemlerdi. Ancak İskoçya merkezli AWS Ocean Energy, dalga enerji sistemlerine farklı bir bakış açısı kazandırıyor.

Şamandıra gibi çalışıyor

AWS Ocean Energy tarafından geliştirilen Archimedes Waveswing, benzersiz bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. Esasında bir şamandıra görevi gören Archimedes Waveswing, dalgaların neden olduğu su altı basıncındaki değişikliklere tepki veriyor ve ortaya çıkan hareketi doğrudan tahrikli bir jeneratör aracılığıyla elektriğe dönüştürüyor. Hemen alttaki videodan çalışma mantığını izleyebilirsiniz.

50 tonluk silindirik bir tasarımı olan sistem, 25 metreyi aşan derinliklerde konuşlandırılabiliyor. Tek bir birim 15 kW ila 500kW arasında enerji üretebiliyor. Bu sistemlerden oluşturulacak çoklu platformdan ise 10 MW’a kadar enerji üretimi mümkün.

Okyanus yüzeyine dayanacak şekilde tasarlanmış dalga gücü sistemlerinin aksine, AWS'nin dalga salınımı performansı, dalga yüksekliğine bağlı olan hareketlerle ve dolayısıyla güç çıkışıyla sınırlı değil. Bunun yerine, geçen bir dalganın uyguladığı basınçlardaki değişikliklere tepki olarak genişler ve daralır; bu, dalganın şekli ve boyutundan bağımsız olarak gerçek bir nokta soğurucu etkisi elde edebileceği anlamına geliyor. Aynı zamanda sistemin deniz/okyanus altına konumlandırılması sayesinde sert hava koşullarından kaynaklanan hasarlardan kaçınılması sağlanıyor.

Archimedes Waveswing Tam Boyutta Gör
AWS, EMEC'deki testler sırasında "ılımlı dalga koşullarında" 10kW'ın üzerinde ortalama güç ve 80kW'lık tepe noktaları yakaladığını bildiriyor. Bu değerler beklenenden yüzde 20 oranında daha iyi. Denemeler ayrıca Archimedes Waveswing’in Force-10 fırtına koşullarında hayatta kalabileceğini ve 12 saat içinde tamamen konuşlandırılabileceğini gösteriyor.

Dalga enerjisinden yararlanmak muazzam potansiyele sahip bir alan konumunda. Güneş enerjisi gibi ışığa veya rüzgar enerjisi gibi rüzgarın gücüne bağlı değildir yani güvenilir bir elektrik kaynağı sağlayabilir ve bu da yenilenebilir enerji fiyatlarını önemli ölçüde azaltabilir. Şimdilik bu alandaki tek problem verimlilikti. Ancak bu ve benzeri yeni çözümler verimlilik açığını kapatarak dalga enerjisi sistemlerinin önünü açabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
21197 kez okundu.
9 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Enerji, Archimedes Waveswing ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim