Anlık Bildirim

Fransa'dan yeni karar: Avrupa, SpaceX ile rekabet edecek

Uzay girişimlerine yatırımı arttıran Fransa, Avrupa'nın SpaceX ile olan rekabetini arttıracak yeni planını duyurdu. 2026 yılına kadar yeniden kullanılabilir bir roket geliştirilecek.

Fransa'dan kritik hamle: Avrupa, SpaceX ile yarışacak Tam Boyutta Gör

6 Aralık’ta gerçekleştirilen açıklamalarda Fransa Maliye Bakanı Brono Le Maire, yeniden kullanılabilir bir roket geliştirerek Avrupa’nın SpaceX ile rekabet etmesini sağlayacak yeni planlarını duyurdu. 

Yeni plana göre, Fransa merkezli roket firması ArianeGroup, 2026 yılına kadar Maia adında yeni bir kaldırma roketi geliştirecek. Bununla beraber Avrupa Uzay Ajansı'nın daha büyük ve yeniden kullanılabilir bir roket geliştirme planlarının dört yıl önüne geçilmesi sağlanacak.

Planı Fransa üstlenecek

1 metrik ton kaldırma kapasitesine sahip olacak yeni roket, metan ve sıvı oksijen ile beslenen yeniden kullanılabilir Prometheus roket moturundan güç alacak. Geliştirme aşamasında olan bu motor, Falcon 9 roketinde kullanılan dokuz motordan biri olan Merlin 1D roket motoru ile yarışabilecek ancak yeni roket, 15 kat daha az kaldırma gücüne sahip olacak. 

Ekim ayında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macon, endüstriyel inovasyonu teşvik etmeyi amaçlayan 'Fransa 2030' planına 30 milyar Euro yatırım yapılacağını açıklamıştı. Bununla beraber bu yatırımın 1,5 Eurosu Uzay girişimlerine harcanması planlanıyor.

Avrupa'da fırlatma üstünlüğü için Fransa, Almanya ve İtalya arasındaki devam eden rekabet sebebiyle Avrupa’nın roket politikalarının oldukça karışık olduğunu söyleyebiliriz. Zira eyalet hükümetleri tarafından desteklenen kurumsal fırlatma şirketleri ile ticari start-uplar arasında da gelirimler yaşanıyor. 

Yeni duyuru tüm bu sorunları kapsıyor olsa da Le Maire, "Başka bir deyişle, SpaceX'imiz olacak, Falcon 9'umuz olacak. 10 yıl önce yapılan kötü bir stratejik seçimi telafi edeceğiz." sözlerini dile getirdi. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim