Anlık Bildirim

SpaceX, bu hafta içinde Super Heavy itici roketin inşasına başlıyor

Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX, şirketin odağında olan Spaceship uzay aracını yörüngeye taşıyacak itici roket, Super Heavy'nin inşasına bu hafta başlanacağını duyurdu.

SpaceX, bu hafta içinde Super Heavy itici roketin inşasına başlıyor Tam Boyutta Gör
Uzun bir süre sonunda Crew Dragon kapsülü ile ABD topraklarından uzaya insan gönderen SpaceX, artık odak noktasının Starship uzay aracı olacağını duyurmuştu. Elon Musk’ın sahibi olduğu şirket, Starship’i uzaya götürecek itici roket Super Heavy’nin inşasına bu hafta başlanacağını duyurdu.  

Daha önceki açıklamalarda şirketin yeni motoru Raptor’dan tam 35 adet barındıracağı söylenen Super Heavy’nin artık 28 motor taşıyacak biçimde üretilebileceği belirtiliyor. Bugüne kadar inşa edilmiş en güçlü itici roket olacak Super Heavy, yaklaşık 70 metre yüksekliğe (Starship ile birlikte 120 m.) ve sıvı oksijen ile metan yakıtla doldurulduğunda ise 3500 ton ağırlığa sahip olacak. Roket, sahip olduğu be değerlerle SpaceX bünyesinde bulunan hem Falcon 9 hem de Falcon Heavy’den büyük olacak.

SpaceX, bu hafta içinde Super Heavy itici roketin inşasına başlıyor

Devasa itiş gücü

Elon Musk’ın açıklamalarına göre roket, sahip olduğu bu konfigürasyonla 7.500 tona yakın itiş gücü sunacak. Bu değer, Apollo 11 görevinde kullanılan Saturn V ile Rus yapımı N-1 roketinden neredeyse iki kat daha fazla itiş gücü anlamına gelmekte. Super Heavy’nin sahip olacağı itiş gücü, roketi aynı zamanda NASA’nın halen geliştirilme aşamasında olan Uzay Fırlatma Sisteminin (SLS) de önüne taşıyor.

Super Heavy’nin tek fazdan oluşan tasarımı da roketi muadillerine kıyasla hem basit hem de daha ucuz hale getiriyor. Yeniden kullanılabilirlik özelliği ile de Super Heavy’nin işletme maliyetleri oldukça düşük olacak.  Elon Musk’ın hayallerinin merkezinde olan Mars’ı kolonileştirme planları çerçevesinde Kızıl Gezegen’e gönderilmesi gereken 1000’e yakın Starship için bu tür maliyetler oldukça önem arz ediyor.

SpaceX, bu hafta içinde Super Heavy itici roketin inşasına başlıyor Tam Boyutta Gör

SpaceX, bahsi geçen devasa itiş gücü için ise özel bir rampaya ihtiyaç duyacak olan Super Heavy ve Starship ikilisi için çelik bölümlerden oluşan bir fırlatma rampası da inşa edecek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim