Anlık Bildirim

SpaceX birazdan roket indirecek, buradan canlı takip edin (Ertelendi)

İniş denemelerindeki başarı yüzdesini artırmaya devam eden SpaceX, birazdan THAICOMM-8 isimli yeni bir göreve çıkıyor. Şirketin yeni denemesini bizler de canlı takip edebileceğiz.
Mayıs ayı başlarındaki görevin ardından başarılı bir iniş gerçekleştiren SpaceX birazdan başka bir göreve daha çıkıyor. TSİ 00.40'ta gerçekleşecek olan görev için hava durumunun oldukça iyi göründüğü ve her şeyin hazır olduğu belirtiliyor.

THAICOMM-8 isimli görevde SpaceX Thaicomm'a ait bir iletişim uydusunu yer eş zamanlı yörüngeye taşıyacak. Uyduyu yörüngeye taşıyacak olan Falcon 9'un ilk kısmı yolu tamamlamadan önce ikinci kısımdan ayrılacak ve Yeryüzü'ne dönüş yapacak. Motorların ve ana yakıt bölümünün bulunduğu bu ilk kısım Dünya'ya dönerken roketin ikinci kısmı da iletişim uydusuyla birlikte yer eş zamanlı yörüngeye doğru harekete devam edecek.

Yer eş zamanlı yörüngenin Ekvator'dan yaklaşık 35 bin kilometre yükseklikte bulunması nedeniyle yer eş zamanlı yörünge görevlerinin ardından gerçekleşen iniş denemeleri de genellikle başarısızla sonuçlanıyor. SpaceX bu tür görevlerden pek de ümitli olmadığını belirtse de hatırlayacağınız üzere benzer bir deneme Mayıs ayı başlarında da gerçekleşmiş ve Falcon 9 ilk defa bir yer eş zamanlı yörünge görevinde başarılı iniş yapmıştı.


Yer eş zamanlı yörünge görevlerinin iniş denemelerini zorlaştırıyor olmasının nedeniyse roketin geri dönüş hızının çok yüksek olmasından kaynaklanıyor. Falcon 9 bu geri dönüş hızını dengelemek için motorlarını fazlasıyla zorlaması gerekiyor ve yine yer eş zamanlı yörüngenin yüksekliği nedeniyle motorlar bu iş için yeterli yakıt da bulamayabiliyor. Örneğin önceki görev her ne kadar başarıyla sonuçlanmış olsa da motorlar gereğinden fazla zarar görmüş ve Elon Musk da bu roketin tekrar fırlatılamayacağını belirtmişti.

Yine de her ne olursa olsun SpaceX'in her denemesi uzay araştırmalarının geleceği için çok büyük bir öneme sahip. Son zamanlarda artan başarı yüzdesinin de özellikle dikkat çektiğini belirtmek gerek. THAICOMM-8 isimli bu görevi canlı takip etmek için sizler de aşağıdaki YouTube penceresini kullanabilirsiniz.

Güncelleme: Kalkış bazı aksaklıklar nedeniyle yarın TSİ 00.40'a (28 Mayıs) ertelenmiştir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim