Anlık Bildirim

WhatsApp'ta uçtan uca şifreleme olmadığı ve mesajların okunabildiği iddia ediliyor

ProPublica tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, WhatsApp'ın ana şirketi Facebook, kullanıcı mesajlarını görüntüleyebiliyor.

WhatsApp'ta uçtan uca şifreleme olmadığı iddia ediliyor Tam Boyutta Gör

Kâr amacı gütmeyen bir araştırmacı gazetecilik kuruluşu olan ProPublica'ya göre, WhatsApp'ın ana şirketi olan Facebook, kullanıcı mesajlarının içeriğini bir şekilde görüntüleyebiliyor. Eğer bu doğruysa, defalarca kullanıcı mesajlarına erişimi olmadığını belirten Facebook'un başka bir skandalla karşı karşıya kalması muhtemel.

Uçtan uca şifreleme ile veriler doğrudan kullanıcı cihazlarında şifrelendiğinden ve şifresi çözüldüğünden, Facebook'un mesajların içeriğine erişimi olmamalı. ProPublica, WhatsApp çalışanlarının, kullanıcılar tarafından uygunsuz içerik olarak işaretlenen mesajları görüntülediğini söylüyor. Ayrıca şirketin, mesajların içeriğini görüntülemek zorunda kalmadan yasaklı içeriği tespit etmek için büyük miktarda meta veri topladığını da belirtiyor.

Mark Zuckerberg kongreye yalan söylemiş olabilir

WhatsApp'ın çok büyük bir kullanıcı tabanı var, bu yüzden platform genellikle yanlış bilgileri ve yasaklı içeriği yaymak için kullanılmakta. Şirket, meta veri analizine dayalı mesajları tanımlamak için özel algoritmalar kullanarak, gönderilen mesaj sayısına kısıtlamalar uygulayarak, vb. bununla mücadele etmek için çaba sarf ediyor. ProPublica'ya göre, hizmet moderatörlerinin kullanıcı mesajlarının içeriğine erişimi var. 2018 yılındaki ABD Senatosu ifadesinde, Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'in "WhatsApp'ta herhangi bir içerik görmüyoruz." iddiasında bulunduğunu da hatırlatalım.

"WhatsApp'da sohbet başlarken, kullanıcının cihaz ekranında bir bildirim beliriyor: "Bu sohbetin dışında hiç kimse, WhatsApp bile, mesajları okuyamaz veya dinleyemez." Bu ifadeler doğru değil. WhatsApp'ın Austin, Teksas, Dublin ve Singapur'da milyonlarca kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği araştıran 1000'den fazla sözleşmeli çalışanı var." diyor ProPublica. Moderatörlerin, kullanıcılar tarafından uygunsuz içerik olarak işaretlenen mesajları görüntülemek için özel yazılımlar kullandığı da belirtilmekte.

WhatsApp'ta uçtan uca şifreleme olmadığı iddia ediliyor Tam Boyutta Gör

İş başvurusunda bundan bahsedilmiyor

Kaynağa göre, WhatsApp moderatörleri katı bir gizlilik içinde çalışıyorlar. “İçerik Denetleme Görevlisi” işi için iş başvurularında Facebook veya WhatsApp'tan bahsedilmiyor ve insanların işe alındıklarında bir gizlilik sözleşmesi imzalamaları gerekiyor. WhatsApp şifreleme kullandığından, yapay zeka algoritmaları tüm sohbetleri kendi başlarına tarayamıyor. Bunun yerine moderatörler, gönderisi uygunsuz olarak işaretlenen bir kullanıcının içeriğine erişim kazanıyorlar.

Görüntüler ve videolar dahil olmak üzere önceki dört yorumla birlikte moderatöre rahatsız edici olduğu iddia edilen bir mesaj gönderiliyor. Bütün bunlar şifrelenmemiş olarak iletiliyor ve moderatörler tarafından işlenen kuyruğa giriyor.

Konuyla ilgili Facebook'tan yapılan açıklamada, uçtan uca şifreleme konusunda doğrudan bir yanıt gelmedi ve şirket: "WhatsApp'ı, aldığımız kullanıcı raporlarına dayalı olarak da dahil olmak üzere istenmeyen postaları önlemek, tehditleri ve kötüye kullanımı araştırmak için araçlar sağlayarak topladığımız veri miktarını sınırlandıracak şekilde tasarlıyoruz. Bu çalışma, güvenlik uzmanları adına muazzam bir çaba gerektiriyor." açıklamasını yaptı.

Kaynakça https://appleinsider.com/articles/21/09/07/mark-zuckerberg-may-have-lied-to-congress-about-who-can-see-whatsapp-messages https://www.propublica.org/article/how-facebook-undermines-privacy-protections-for-its-2-billion-whatsapp-users Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8183 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
facebook, WhatsApp ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim