Anlık Bildirim

Xbox piyasaya çıkalı tam 20 yıl oldu

Bundan tam 20 yıl önce piyasaya çıkan ilk nesil Xbox konsolu pazarda belki büyük fırtınalar estiremedi ancak sonraki nesillerin başarısında çok önemli bir rol oynadı. 

Microsoft Xbox Tam Boyutta Gör

Modern konsol döneminin başladığı yıllar olarak gösterilen 90’lı yılların sonu ve 2000’li yılların başlarında Sony ile Nintendo iki önemli oyuncu olarak karşımıza çıkıyordu. Ne var ki kimsenin tahmin etmediği bir oyuncu piyasayı alt üst etmek için hazırdı. 

Xbox konsolunun tarihi

Windows ve Office sistemleri ile pazarda önemli bir hakimiyet kuran Microsoft ne var ki oyun tarafında etkisizdi. Flight Simulator ve Minesweeper gibi oyunlar haricinde dişe dokunur bir hamlesi yoktu. 

Buna rağmen oyun dünyasındaki potansiyeli iyi gören Microsoft ilk hamlesini yapma kararı aldı. Yıllar sonra konsol dünyasına adım atan ilk ABD’li olarak Microsoft Xbox konsolu 15 Kasım 2001 tarihinde piyasaya çıktı. 

Intel Pentium III tabanlı bir işlemci ile bilgisayar donanımını tercih eden Xbox ilk kez bir HDD barındırıyordu. Ayrıca Ethernet ile internete de bağlanıyordu. Xbox Live çevrim içi oyunculuk servisi de eklenince ilk yılında Kuzey Amerika’da rekor satışlara ulaştı. 

Xbox Tam Boyutta Gör

Ne var ki PlayStation 2 gibi dişli bir rakibin dönemine denk geldiği için şansı yaver gitmedi. Nispeten büyük kasası ve Amerika kitlesine hitap eden oyun konsepti diğer pazarlarda hayal kırıklığı yarattı. Toplamda 24 milyon satan Xbox, 155 milyon satan PS 2’nin çok gerisinde kaldı. 4 milyar dolar zarar yazarak tarihe karıştı. 

Microsoft elbette neler yaşayacağını bilerek pazara girmişti ve bu süreçte deneyim sahibi oldu. PS 3 konsolunun özellikle fiyat politikası nedeniyle eleştirilmesini fırsat bilerek Xbox 360 ile asıl kritik hamlesini yaptı. Dikkat çekici oyunlar ve çevre birimleri sayesinde Xbox 360 konsolu 84 milyon sattı ve 87 milyon satan PS 3 konsolunu yakalamayı başardı. 

Bugün Xbox bölümü artık oyun dünyasının duayenlerinden birisi haline geldi. Xbox Series konsolları 8 milyon satsa da yazılım ve aksesuar ekosistemi ile Microsoft’un önemli gelir kalemlerinden birisi haline geldi. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim